Deze site maakt gebruik van cookies om uw surfervaring beter te maken. Lees meer →

We beantwoorden alvast de meest voorkomende vragen voor u.

Wat is het verschil tussen een veranda en een tuinkamer?

Een veranda is een geïsoleerde ruimte die gebruikt kan worden als leef-/woonruimte. Een tuinkamer daarentegen is een niet-geïsoleerde ruimte. Dit is meestal los van de woning i.p.v. het verlengde hiervan.

Ik wil een vrijstaande carport plaatsen. Heb ik een bouwvergunning nodig ?

Vanaf 1 december 2010 geldt er -onder voorwaarden- een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen (carport, hobbyserre ...) die niet hoger zijn dan 3 meter. Per woning kan maximaal 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen vrijgesteld worden. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend.
Opgelet: er gelden beperkingen en voorwaarden in kwetsbare gebieden en oeverzones. Bovendien kunnen de lokale richtlijnen afwijken van de algemene regelgeving.
Wij adviseren u steeds informatie in te winnen bij de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening ! De medewerkers van die dienst zullen u graag helpen.

Ik wil een veranda/carport aan mijn huis plaatsen. Heb ik een bouwvergunning nodig?

Voor veranda's, aangebouwde carports, bijkeukens … met een maximale hoogte van 4 meter werd de vergunningsplicht vanaf 1 december 2010 vervangen worden door de meldingsplicht.
Binnen de meldingsplicht geldt een maximum van 40 vierkante meter aangebouwde bijgebouwen per woning. De bestaande aangebouwde bijgebouwen, (inclusief veranda's en aangebouwde garages en carports) moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte. Wij adviseren u steeds informatie in te winnen bij de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening! De medewerkers van die dienst zullen u graag helpen.

Ik wil een carport plaatsen. Moet ik een architect onder de arm nemen?

Er is geen architect nodig als de carport aan al de volgende voorwaarden voldoet:

  • kleiner dan 40 vierkante meter
  • kroonlijsthoogte beperkt tot 3 meter
  • nokhoogte van maximaal 4,50 meter
  • de werken mogen noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen noch de stabiliteit van de aanpalende gebouwen wijzigen.

Klik hier voor het "aanvraagformulier eenvoudige dossiersamenstelling".

Ik wil mijn carport graag zélf bouwen. Kan dat?

Jazeker. U kunt een keuze maken uit onze standaardmodellen of opteren voor maatwerk. Onze constructies worden gemaakt uit gegalvaniseerde kokerprofielen. Het dak bestaat uit gebogen aluminium profielen met boven- en onderrubber, 16mm polycarbonaatplaat (opaal of transparant) en een gegalvaniseerde afdakgoot. Indien gewenst kan het geheel in een RAL-kleur naar keuze gecoat worden. U ontvangt een volledig constructiepakket, met alle benodigde onderdelen.

Wat is het BTW tarief voor een tuinkamer of overkapping?

Voor België zijn er 2 tarieven mogelijk, namelijk 6% of 21%. Indien de woning ouder is dan 10 jaar en de overkapping of tuinkamer tegen de woning geplaatst wordt dan is het tarief 6%. In alle andere omstandigheden is het altijd 21%. Voor Nederland is het altijd 21% btw.

Wat is polycarbonaat?

Polycarbonaat is zeer slagvast en sterk kunststof. Het is UV bestendig dankzij een speciale toplaag. De unieke combinatie van hardheid, slagvastheid, goede lichttransmissie en weersbestendigheid maken polycarbonaat platen bijzonder geschikt voor beglazing van overkappingen/lichtstraten.

Kan er condensvorming ontstaan?

Alle kunststoffen zijn waterdicht, maar niet dampdicht. Dit betekent dat er altijd condens kan ontstaan in de kanalen van meerwandige kunststofplaten. Condens kan naar de onderzijde afgevoerd worden. Hoe groter de dakhelling, hoe gemakkelijker dit gaat. Condens kan ook van binnen naar buiten door de plaatwand verdampen. De mate waarin condens in de plaat kan optreden hangt af van verschillende factoren zoals:

  • De isolatiewaarde van de plaat
  • Het verschil tussen binnen en buitentemperatuur
  • De vochtigheidsgraad van de omgevingslucht. 

Hoe moet ik mijn polycarbonaat onderhouden?

Voor het onderhoud van de polycarbonaat platen is het aan te raden om zachte borstels en lauw zuiver water te gebruiken. Niet de hogedrukspuit, schuurmiddelen of wasproducten toepassen. Regelmatig zuiver maken is aangeraden, dit voorkomt aanslag van groen en vuil.

Welk type glazen dakplaten worden er gebruikt?

Afhankelijk van het type overkapping die u wenst te plaatsen, zal ook het type glas bepaald worden. Dit kan gaan van 4mm gehard veiligheidsglas, gelaagd glas of dubbel glas.

Wie doet de voorbereidende werken?

De steunpalen worden door ons vast gestort in beton. Dit afhankelijk van de bestaande situatie.

Onze steunpalen dienen op of in een betonfundering te staan. Deze werken worden door ons voorzien. Enkel het terugplaatsen van tegels of klinkers rond de steunpalen is door de klant zelf te voorzien.

Kan men de afvoer ook ondergronds aansluiten op de riolering?

De afvoer verwerken wij altijd via de steunpalen. Deze kunnen zowel bovengronds als ondergronds aangesloten te worden. Dit zal bepaald worden bij opmeting in samenspraak met de klant. De aansluiting op de riolering is normaal uit te voeren door de klant of in onderling overleg met de klant kan dit door ons uitgevoerd worden. In dit geval dient wel de aansluiting vrij gemaakt te zijn voor de juiste opmeting mogelijk te maken.

Hoe lang moet ik rekenen tussen de bestelling en  de uitvoering?

Afhankelijk van de drukte op het moment van de bestelling. Men dient altijd rekening te houden met minimaal 8 tot 10 weken na bestelling.