FAQ
We beantwoorden alvast de meest voorkomende vragen voor u.
Wat is het verschil tussen een veranda en een tuinkamer?
Een veranda is een geïsoleerde ruimte die gebruikt kan worden als leef-/woonruimte. Een tuinkamer daarentegen is een niet-geïsoleerde ruimte. Dit is meestal los van de woning i.p.v. het verlengde hiervan.
Ik wil een veranda/carport aan mijn huis plaatsen. Heb ik een bouwvergunning nodig?
Voor veranda’s, aangebouwde carports, bijkeukens … met een maximale hoogte van 4 meter werd de vergunningsplicht vanaf 1 december 2010 vervangen worden door de meldingsplicht.
Binnen de meldingsplicht geldt een maximum van 40 vierkante meter aangebouwde bijgebouwen per woning. De bestaande aangebouwde bijgebouwen, (inclusief veranda’s en aangebouwde garages en carports) moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte. Wij adviseren u steeds informatie in te winnen bij de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening! De medewerkers van die dienst zullen u graag helpen.
Ik wil een vrijstaande carport plaatsen. Heb ik een bouwvergunning nodig ?
Vanaf 1 december 2010 geldt er -onder voorwaarden- een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen (carport, hobbyserre …) die niet hoger zijn dan 3 meter. Per woning kan maximaal 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen vrijgesteld worden. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend.
Opgelet: er gelden beperkingen en voorwaarden in kwetsbare gebieden en oeverzones. Bovendien kunnen de lokale richtlijnen afwijken van de algemene regelgeving.
Wij adviseren u steeds informatie in te winnen bij de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening ! De medewerkers van die dienst zullen u graag helpen.
Kan men de afvoer ook ondergronds aansluiten op de riolering?
De afvoer verwerken wij altijd via de steunpalen. Deze kunnen zowel bovengronds als ondergronds aangesloten te worden. Dit zal bepaald worden bij opmeting in samenspraak met de klant. De aansluiting op de riolering is normaal uit te voeren door de klant of in onderling overleg met de klant kan dit door ons uitgevoerd worden. In dit geval dient wel de aansluiting vrij gemaakt te zijn voor de juiste opmeting mogelijk te maken.
Ik wil mijn tuinserre graag zélf bouwen. Kan dat?
Natuurlijk! Je kan de tuinserres aankopen in bouwpakket. Dan ontvang je een volledig constructiepakket, met alle benodigde onderdelen en de bijhorende handleiding. In deze handleiding staan al de nodige instructies hoe je het correct moet opbouwen.
Wat is het BTW tarief voor een tuinkamer of overkapping?
Voor België zijn er 2 tarieven mogelijk, namelijk 6% of 21%. Indien de woning ouder is dan 10 jaar en de overkapping of tuinkamer tegen de woning geplaatst wordt dan is het tarief 6%. In alle andere omstandigheden is het altijd 21%. Voor Nederland is het altijd 21% btw.
Wat is polycarbonaat?
Polycarbonaat is zeer slagvast en sterk kunststof. Het is UV bestendig dankzij een speciale toplaag. De unieke combinatie van hardheid, slagvastheid, goede lichttransmissie en weersbestendigheid maken polycarbonaat platen bijzonder geschikt voor beglazing van overkappingen/lichtstraten.
Hoe moet ik mijn polycarbonaat onderhouden?
Voor het onderhoud van de polycarbonaat platen is het aan te raden om zachte borstels en lauw zuiver water te gebruiken. Niet de hogedrukspuit, schuurmiddelen of wasproducten toepassen. Regelmatig zuiver maken is aangeraden, dit voorkomt aanslag van groen en vuil.
Wie doet de voorbereidende werken?
De steunpalen worden door ons vast gestort in beton. Dit afhankelijk van de bestaande situatie.
Onze steunpalen dienen op of in een betonfundering te staan. Deze werken worden door ons voorzien. Enkel het terugplaatsen van tegels of klinkers rond de steunpalen is door de klant zelf te voorzien.